Muränan är en lite nervkittlande varelse. Jag har sett den i alla möjliga storlekar och färger. Jag tycker den är respektingivande och lite mytisk. Vissa säger att den är aggressiv men jag har väldigt svårt att se det då jag skulle anta att var och varannan dykare isåfall skulle ha blivit bitna. I regel simmar man ganska nära och tittar och tar även fram kameran och fotograferar. Det många inte vet är att muränan är väldigt läraktig och kan bli tam så den kan äta ur handen. Tveksamt om jag skulle göra det momentet då risken ändå ökar att hand vs mat kan missas, för stunden nöjer jag mig med att titta och fotografera.
Kunskap är makt sägs det och likaså är kunskap något som kan avvärja rädsla och visa hur viktigt och fint något är. Att ge och ha en ömsesidig respekt för liv! Det finns 200 olika arter av muränan, från den lilla på ca 12 cm upp till den största arten som kan bli 4 meter lång. Trotts att muränan är lite ormlik så är den en fisk och äter kräftdjur, fisk och bläckfisk. Den har även en andra uppsättning av tänder lite längre bak i strupen som hjälper att krossa eller finfördela viss typ av mat. Muränan är mest ute på natten och jagar och på dagtid är den inne i en håla av något slag. Synen är lite mer begränsad medans luktsinnet är otroligt välutvecklat. Tänderna är långa och nålformade och vissa av tänderna är sammankopplade med giftproducerande giftkörtlar. Den har en enda lång fena som går längsmed hela ryggen och kroppen. Huden har ett slemskickt som på vissa arter är giftigt och kan ge matförgiftning. Muränan öppnar och stänger munnen hela tiden och det är för att cirkulera vattnet genom gälarna som ser mer ut som två hål. De är fertila vid ca 3 års ålder då hon lägger sina ägg på en säker plats dit hanen kommer och befruktar. Sen tar det 30-45 dagar tills äggen kläcks. De nykläckta muränorna kallas larver och är lite genomskinliga och lever bland planktonen i ca 1 år. De som överlever kan leva 10-30 år. Som många djur gör i naturen hittar de andra arter som de kan samarbeta med. En sådan är groupern. De kan gärna hänga med varandra på jakt då de två jagar på olika ytor. Groupern jagar gärna på öppna ytor och muränan bland koraller. Om tex fisken de jagar blir rädd för muränan tar groupern den och om fisken blir rädd för groupern tar muränan den. Jag har vid ett flertal gånger sett putsar räkan sitta i muränans mun och putsa och fixa, vilket är hur säkert som helst för räkan. Där lever de i symbios och har nytta av varandra. Som alla djur behövs även muränan för att hålla balansen i vårat ekosystem.
0 Comments
Leave a Reply. |
Bloggare:Camilla Wennström Arkiv
January 2023
CategoriesInlägg:
Gran Canaria Nyår-familj Norge-Trondheim God Jul 2021 Sverige-RommeJanuari2 Sverige- Rommejanuari1 Stören Sverige-Utställning Mullsjö Sverige-Falukoppargruva! Sverige-Rindö Sverige-Äventyrsbana! Turism&Phajaan! Manta Gran canaria - Arguineguin Knölval Orm räddning Sverige-Björnö Italien-Sorrento Spöknät och plast... Sverige-Björkvik Muräna Spanien-Barcelona Bläckfisk Sjöstjärna Romme Alpin- Borlänge Gran Canaria-PR Gran Canaria-Familj Romme Alpin-Borlänge Gran Canaria-PR Gran Canaria-Familj Thailand-Khao Lak Grekland-Rhodos Gran Canaria-Familj Gran Canaria-PR Gran Canaria-PR Thailand-Khao Lak Cuttlefish Thailand-Khao Lak |